Gewichtenregeling

Op deze pagina vindt u een introductie op enkele aspecten van de gewichtenregeling

De Toelichting Gewichtenregeling basisonderwijs is een meer actuele bewerking van een brochure uit 2008. Dit document bevat algemene toelichting op enkele kernbegrippen van de gewichtenregeling basisonderwijs.

Voorbeelden ouderverklaring

Voor de controle van de leerlingentelling vindt u op de pagina ‘Voorbeelden ouderverklaring’ negen versies van de voorbeeld ouderverklaring. Naast een versie in het Nederlands vindt u acht vertaalde voorbeelden ouderverklaring. Van elk voorbeeld ouderverklaring zijn twee soorten beschikbaar: één voor de school met een instructie en één voor de ouders om in te vullen.

Opleidingentabel vo voor gewichtenregeling bao en beschrijvingen buitenlandse onderwijssystemen

Om het voor scholen gemakkelijker te maken het juiste gewicht van de leerlingen te bepalen, heeft DUO een tabel geplaatst, 'opleidingen voortgezet onderwijs op het basisonderwijs'. 
Verder heeft de afdeling Internationale diplomawaardering van Colo voor de gewichtenregeling basisonderwijs het onderwijssysteem in acht landen beschreven. Met de beschrijvingen is het gemakkelijker om voor een buitenlandse opleiding de juiste categorie te vinden binnen de gewichtenregeling.

Handreiking bepalen gewichten

Om in aanmerking te komen voor extra middelen op grond van de gewichtenregeling, moet het aantal gewichtenleerlingen worden doorgegeven. Soms is er nog onduidelijkheid over het toedelen van het juiste gewicht. Daarom zetten we op de pagina 'Handreiking bepalen gewichten' nog wat feiten op een rij.